Chudekrevnost, anémie
Při chudokrevnosti (anémii) může jít pouze o nedostatek železa ve stravě. Ale mnohem častěji je to nedostatek ostatních látek, které železo pomáhají vstřebávat a jsou klíčové pro dobrou krvetvorbu. Sepsala jsem zde své zkušenosti s chudokrevnosti ve své výživové praxi a doporučila vám zde také potraviny a doplňky, které se mi na mnoha pacientech osvědčily. Tyto doporučení jsou vhodné i pro těhotné a kojící ženy. Pouze u doplňků je samozřejmě potřeba dodržovat doporučené dávkování, protože dávky jsou koncentrované.
Mgr. Pavla Široká, autorka webu, výživová poradkyně a přírodní léčba nemocí
Jak vyřešit nedostatek železa (chudokrevnost, anémii, nedostatek hemoglobinu)?
1) Doporučuji výrazně omezit mléčné výrobky, nejlépe úplně vynechat
Ty jsou totiž extrémně chudé na železo a také mnohdy blokují jeho vstřebávání. Výrazně vám můžou snížit vaše snažení v dalších bodech. Lidé, kteří je mají např. každý den v jídelníčku mají větší sklony k anémii. Nahraďte je např. ovesným, nebo rýžovým mlékem. Existuje i ovesný a sojový jogurt.
2) Zaměřte se na potraviny, které obsahují hodně železa
Na prvním místě jsou v boji s chudokrevností důležité řasy, největší obsah železa má řasa Chlorella 162 mg/100 g,, vysoký obsah má také řasa Dulse (43 mg/ 100 g). Dále je to melasa, pivní kvasince a jáhly (od 20 do 15 mg/100 g).. Doporučuji doplňovat železo buď jen přírodní formou ve velmi bohatých potravinách, nebo při velkém nedostatku se nám osvědčilo toto kvalitní chelátové železo, které na mé pacienty nemělo negativní účinky (zácpa, bolení žaludku). Chelátové minerály jsou navíc více vstřebatelné (běžné anorganické mají vstřebatelnost 5 – 10 %, chelátové mají 40 – 60 % vstřebatelnost).
3) Dále se u chudokrevnosti zaměřte na nedostatek vitamínu C
Je prokázáno, že vitamin C, který se ve velké míře vyskytuje v rostlinné stravě, zvyšuje vstřebávání železa až na dvojnásobek. To je významný důvod pro to, abychom s každým jídlem konzumovali čerstvou zeleninu nebo ovoce bohaté na vitamin C. Vysoký obsah vitamínu C má rakytník řešetlákový – obsahuje 25 x více vitamínu C než pomeranče. Výborné zkušenosti máme s touto rakytníkovou šťávou. Dále je důležitá kyselina listová – kterou najdete ve veškeré zelené zelenině (také chlorella ji obsahuje). Lidé stravující se bezmase, vegetariáni a vegani, mají oproti běžně se stravujícím obrovskou výhodu, protože často mají ve stravě mnohem větší obsah vitamínu C a kyseliny listové.
4) Zaměřte se na dodání mědi
Měď najdete ve velkém množství v oříšcích a v oříškových máslech. Měď hraje důležitou roli v tvorbě hemoglobinu tedy léčí chudokrevnost.
5) Zaměřte se na dodání vitamínu B12
Vitamín B12 je také klíčový pro vstřebávání železa, jehož nedostaetk je nejčastější příčinou chudokrevnoti. Vitamín B12 vyrábějí bakterie v půdě a díky tomu, že je dnes zelenina v přemíře myta se často vitamínu B12 nedostává. Doporučujeme zařadit do stravy tento vitamín B12, který má výbornou vstřebatelnost. Osvědčil v účincích u lidí, kteří už měli příznaky nedostatku vitamínu B12. Vitamín B12 vám může chybět, i když jej ve stravě máte dostatek, protože máte narušeno jeho vstřebávání. Pokud chcete doplnit raději širší spektrum látek, které díky nekvalitě potravin často chybí, použíjte tento „multivitamín s nedostatkovými vitamíny a minerály“.
Doplňky fromou vitamínů a minerálů doporučuji užívat krátodobě (cca 3 měsíce), ale doplňování látek formou potravin a superpotravin doporučuji dlohodobě. I v případě chlorelly, mořských řas, goji, kakaových bobů, rakytníkové šťávy atd. se vlastně o potraviny - i když je často legislativa na obalech označuje jako potravinové doplňky.
Obsah železa (které pomáhá proti chudokrevnosti) v potravinách, mg/100 g
POTRAVINA 100 g | ŽELEZO mg | POTRAVINA 100 g | ŽELEZO mg | |
Řasy | 53 – 162 | Kešu | 6,68 | |
Řasa Chlorella | 162 | Piniová jádra, lískové ořechy | 5,2 | |
Řasa Dulse | 43 | Boby | 4,8 | |
Melasa | 21,3 | Oves, ovesné vločky, arašídy | 4,5 | |
Pivní kvasnice | 17,6 | Pšenice | 4,3 | |
Jáhly | 15,6 | Čočka, slunečnicová semínka | 4,2 | |
Sójová mouka | 12 | Hrozinky, Mandle | 4,1 | |
Švestková šťáva | 10,5 | Špenát | 4 | |
Sezamová semínka | 10 | Dýňová semínka, kokos | 3 | |
Bílé fazole | 7,6 | Pórek | 2,8 | |
Pistácie | 7,3 | Tofu | 2,5 | |
Cizrna | 7 | Vlašské ořechy | 2,9 |
Další potraviny s obsahem 2 mg a méně jsou sestupně tyto:
zelený hrášek, zelené fazolky, chřest, žampiony, hlávkové zelí, mrkev, brambory, fíky, avokádo, meruňky, broskve, hroznové víno, švestky, jablka.
Jak si jednoduše nadávkovat výživu proti chudokrevnosti?
Pozn.: Doporučená denní dávka (DDD) pro ženy v období menstruace či těhotenství a kojení je 20-25 mg železa, což odpovídá cca 62 tabletám kvalitní chlorelly. Dospělé ženy mají DDD 18 mg, dospělí muži 10 mg.
Mgr. Pavla Široká, autorka webu, výživová poradkyně a přírodní léčba nemocí
Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem
Vitamíny a minerály od firmy Solgar. Díky roslinným kapslím vhodné pro vegetariány a vegany. Kvalitní chelátové minerály, které jsou lépe vstřebatelné než ty běžné (20 - 60 % vstřebatelnost). U anorganických minerálů jen 5 - 10 % vstřebatelnost.
Velmi kvalitní železo, v porovnání s běžným (anorganickým) železem se jedná o chelátovou formu. Máme mezi klienty zkušenosti, že velice dobře zabírá (vysoká vstřebatelnost) a nemá nežádoucí účinky.
Chlorella je unikátní svou schopností čistit střeva, a velkým obsahem některých minerálů. Díky své vysoké výživové hodnotě může zlepšit mnoho zdravotních problémů z nekvalitní stravy. Máme zkušenosti s několika značkami Chlorelly a také jich distribujeme několik druhů, pomůžeme vám s výběrem.
1 h konzultace vašeho zdravotního stavu, návrh výživových (v případě zájmu také produktových) řešení zdravotního problémů. Konzultace je dle vašeho přání - osobní (Brno), telefonická či internetová - pomocí Skype hovoru
Nejspolehlivější (cyanokobalamin) a nejčistší vitamín B12 (Jen voda a vitamín, žádné plnidla, v tekuté podobě.
Odborně, s výživovou poradkyní Mgr. Pavlou Širokou. Termín kurzu: 26 listopadu 2017, v neděli, doba trvání 5,5 h. od 12:30 do 18 h, v Brně na lékařské fakultě, Komenského náměstí 2 (tramv. zastávka Česká)
Odborně, s výživovou poradkyní Mgr. Pavlou Širokou. Termín kurzu: 5. listopadu 2017, v neděli, doba trvání 4,5 h, od 13:30 do 18, Špitálka 37, Brno (5 min od hlavního nádraží).
Stránka 1 z 1 - 7 položek celkem